Matcha – žalias stebuklas, kuris leis Jums gyventi sveikiau? Išties, nors teiginys, kad atitiktų stebuklas jūsų puodelyje, gali būti tiek kiek supaprastintas, jame slypi ne tiesos. Matcha, ryškiai žalia miltelių pavidalo arbata kilusi iš Japonijos, pastaraisiais metais labai populiarumo ne tik dėl savo ypatingo skonio, bet ir gausybės teigiamų savybių sveikatai.
svarbiausia naudoti geros kokybės matcha. Tik tokiu atveju visos minimos naudos – tiek kūnui, tiek sielai – bus tikros. Aišku, reikia tinkamai mokėti paruošti gėrimą, kadangi tik tokiu atveju atsiskleis jo gerosios savybės. Kaip paruošti matcha arbatą? Tai nėra sunku, bet normalu, kad reikia praktikos.
Šios arbatos paruošimas gali būti malonus ir atpalaiduojantis ritualas. Yra du pagrindiniai būdai paruošti matcha arbatą: tradicinis metodas su bambukiniais įrankiais ir paprastesnis būdas elektrinį plaktuvą.
Tradicinis arbatos paruošimo metodas
Pirmiausia Jums reikia pasirūpinti daiktais, kurie reikalingi šio nuostabaus gėrimo paruošimui. Būtini:
- Matcha dubuo (chawan). Tai yra platus, negilus dubuo, specialiai skirtas matcha arbatos ruošimui.
- Bambukinis šluotelė (chasen). Speciali šluotelė pagaminta iš bambuko šakelių, naudojama matcha milteliams išplakti.
- Matcha sietelis – dar viena smulkmena. Smulkus sietelis, skirtas permatyti matcha miltelius ir pašalinti gumuliukus. Tiesa, tinka ir paprastas, kurį konditerijos gaminių gamyboje.
- Karšto vandens ąsotis. Karštas vanduo turėtų būti 70-80°C temperatūros. gera, kad šiai arbatai paruošti netinka verdantis vanduo.
- Matcha matavimo šaukštelis. Šaukštelis, skirtas tiksliai išmatuoti matcha miltelių kiekį. Vėlgi – smulkmena. Tačiau kai norisi, kad viskas būtų atlikta tobulai – reikia įsigyti visus svarbiausius pagaminimo ritualus.
Įpilkite į dubenėlį šiek tiek karšto vandens ir pašildykite jį. Tai yra svarbi smulkmena, kuri sukurk milteliams tam tikrą. Išpilkite vandenį ir nusausinkite dubenėlį popieriniu rankšluosčiu. Beje, arbatos ruošimas yra ritualas, tad eiliškumas – itin svarbus.
Į dubenėlį persijokite 1-2 šaukštelius matcha miltelių. Kuo jų bus daugiau – tuo skonis bus sodresnis. Užvirkite vandenį ir leiskite jam atvėsti iki 70-80°C temperatūros. Pasikartosime kad šiai, kaip ir daugeliui kitų arbatų – netinka verdantis vanduo.
Įpilkite nedidelį kiekį karšto vandens į dubenėlį su matcha milteliais. reikia bambukinę šluotelę, kad energingai išplaktumėte matcha W raidės judesiais, kol susidarys vientisa, putota masė. Lėtai įpilkite daugiau karšto vandens į dubenėlį nuolat plakdami šluotele. Supilkite matcha arbatą į puodelį ir mėgaukitės jos unikaliu skoniu ir aromatu.
Ne tik šio nuostabaus skonio gėrimas, bet ir ruošimas yra svarbus ritualas, tad reikia laikytis eigos. Taip pat svarbu, kad viskas būtų daroma lėtai. Leiskite sau ramiai paruošti arbatą, būtinai turėkite tam laiko, neskubėkite.
Paprastas arbatos ruošimo metodas
Jei anksčiau minėtas ruošimo ritualas jums atrodo per sudėtingas arba viskassiai neturite tam laiko – galite išbandyti paprastesnį metodą. Jam dažniausiai pakanka namuose turimų įrankių bei įrangos.
Arbatai paruošti reikia:
- Puodelių. Puikiai tinka maži puodeliai, skirti matcha arbatai arba tiesiog espresso kavai.
- Matcha šaukštelis. Jis skirtas išmatuoti matcha miltelius. Tinka ir paprastas arbatinis šaukštelis.
- Elektrinis plaktuvas su šluotele ar putų antgaliu.
- Karšto vandens ąsotis. Naudojamo vandens temperatūra turėtų būti 70-80°C temperatūros.
Į puodelį įberkite 1-2 šaukštelius matcha miltelių. Lėtai įpilkite karšto vandens į puodelį, kol jis bus beveik pilnas. reikia elektrinį plaktuvą su šluotele ar putų antgaliu ir plakite matcha 30 sekundžių, kol susidaro vientisa, putota masė. Mėgaukitės matcha arbata iš karto. Tai yra vienas tų gėrimų, kurį reikia vartoti iš karto. Paprasčiausiai pravėsus matcha yra nebe tokia skani.
Vertas dėmesys ir matcha latte receptas. Tinka tiems, kuriems gryna arbata per sodraus skonį.
Ingredientai:
- 1/2 – 1 šaukštelis aukštos kokybės matcha miltelių
- ¼ puodelio karšto vandens (70-80°C temperatūros)
- ¾ puodelio pieno (galite naudoti pienišką arba augalinį pieną)
- Pasaldinimas pagal (medus, klevų sirupas, cukrus)
Į mažą dubenėlį persijokite pasirinktą kiekį matcha miltelių. Supilkite karštą vandenį ir plakite šluotele, kol susidaro vientisa, putota masė. Puode pašildykite pieną. Jei turite pieno plaktuvą – naudoti jį pienui suplakti. Į pasirinktą puodelį supilkite paruoštą matcha arbatą. Atsargiai įpilkite pašildyto pieno, stengdamiesi „nesugriauti“ matcha putos. Galiausiai, pagardinkite saldikliu.
Ko dar nepamiršti?
Geriausias matcha skonis ir nauda sveikatai atsiskleidžia naudojant aukštos kokybės matcha miltelius. Taigi, niekada jiems taupyti. Taip pat atinkite, kad vanduo verdantis, nes tai gali būti sutinkama ir aromatą. visai, kad šio arbatos skonis yra gana individualus.
Pradėkite nuo mačo kiekio ir plėtros didinkite, kol rasite jums reikia daugiau. Galiausiai, atsimink, kad matcha arbatą galima ne tik gerti gryną, bet ir naudoti įvairiuose receptuose, tokiuose kokteiliuose, kuriant latte, desertus ir netgi mėsiškus patiekalus.